beveiliging-huis

beveiliging-huis: 10 praktische tips & nuttige informatie

Waarom huis beveiligen?

In Nederland wordt iedere 3 minuten in een woning ingebroken en steeds meer inbraken vinden overdag plaats. Een inbreker heeft slechts 30 seconden nodig om met eenvoudig gereedschap een niet beveiligd huis binnen te dringen. Als het hem niet binnen 3 minuten lukt, ziet de gemiddelde inbreker van de klus af. Helaas denkt 70 procent van alle Nederlanders dat zij het huis afdoende tegen inbraak hebben beveiligd. Wie zijn huis goed beveiligd, kan rekenen op 90 procent minder kans dat zijn huis doelwit wordt.

De beveiliging van een huis heeft vooral een preventieve functie. Wanneer de inbreker door heeft dat het inbreken lastig wordt gemaakt door bijvoorbeeld goede sloten, een alarmsysteem of cameratoezicht, zal hij het minder snel proberen. Je kunt niet zeggen dat extra beveiliging ook 100 procent garantie tegen een inbraak biedt. Wanneer iemand het echt op een woning en de spullen erin gemunt heeft, kan het ondanks alle preventieve maatregelen toch gebeuren. Maar een goede beveiliging maakt het huis wel beslist minder aantrekkelijk voor inbraak of vandalisme. Camerabewaking geeft politie daarbij een snellere pakkans zodat de gestolen eigendommen, die vaak een onbetaalbare emotionele waarde hebben, weer sneller terug gevonden kunnen worden.

Wanneer je denkt aan beveiliging van je woning, betekent dat niet alleen beveiliging tegen inbraak, schade door weersomstandigheden (bijvoorbeeld storm) en vandalisme. Je moet ook denken aan brandbeveiliging. Je huis veilig maken, kan een dure investering zijn. In België kan men via de belastingdienst belastingvermindering krijgen voor bepaalde beveiligingsmaatregelen. Raadpleeg hiervoor de website van de Belgische belastingdienst (Portaal Belgische Overheid). In Nederland kun je voordeel hebben met premies voor de inboedelverzekering bij een woning met het Certificaat Beveiligde Woning (zie tip 2). De verzekering zal eerder uitbetalen als bewezen kan worden dat er alles aan gedaan is om het huis te beschermen tegen brand en diefstal.

Alarmsystemen

Een alarmsysteem of alarminstallatie kan een dief afschrikken, maar is niet op zichzelf voldoende om het huis te beschermen tegen inbraak. Je kunt een alarmsysteem beter zien als een aanvullende maatregel. De basis van beveiliging zit in het juiste hang- en sluitwerk en (buiten)verlichting. Een alarmsysteem kan de bewoner een veiliger gevoel geven. Soms verplicht de verzekeraar de verzekeringnemer een alarmsysteem te nemen, bijvoorbeeld als deze een collectie kunstwerken of andere waardevolle eigendommen wil verzekeren.

Een alarmsysteem is een elektronisch systeem dat alarm geeft bij gevaarlijke gebeurtenissen zoals inbraak, overval, brand, diefstal en dergelijke. Er zijn verschillende soorten alarmsystemen, bijvoorbeeld bekabeld of draadloos. Bij een bekabeld alarmsysteem zet degene die als eerste binnenkomt het alarm uit door middel van een pincode. Dit alarm is vooral geschikt voor kantoren, ondernemingen of winkels. Het alarm staat overdag uit, omdat er dan werknemers aanwezig zijn. Het alarm wordt ’s avonds weer ingeschakeld door de werknemer die als laatste vertrekt. In woningen zijn het meestal draadloze alarmsystemen. Het alarm werkt met sensoren. Als er een raam of deur open gaat waarop een sensor is gemonteerd, zal het alarm afgaan. Er zijn ook ruimtelijk wekende detectoren, ze registeren een beweging in een ruimte. Het signaal wordt gemeld aan een alarmcentrale. De centralist kan de politie en bewoner alarmeren, die vervolgens ter plaatse kan controleren waarom het alarm is afgegaan. Over de werkwijze (wanneer gebeld wordt en naar wie) worden afspraken gemaakt. De meeste alarmsystemen lopen via een particuliere alarmcentrale. Meestal wordt de bewoner gebeld bij een alarm. Het is dan wel handig dat je snel bij de woning kunt zijn. Er zijn alarmcentrales die als extra service bieden om iemand van de surveillancedienst van de centrale langs het huis te sturen. De politie zal niet bij elke woning alarmmelding abrupt uitrukken.

Tegenwoordig kun je ook alarmsystemen kopen bij de bouwmarkt. Zij kunnen bijvoorbeeld automatisch het alarm via een in te programmeren mobiel nummer bellen, maar er zijn ook al wand- of plafondalarmsystemen te koop voor rond de tien euro.

Camera beveiliging

Camera beveiliging, camerabewaking of cameratoezicht is het houden van toezicht op een gebouw met behulp van een camera die videobeelden maakt, met als voornamelijk doel criminelen buitenshuis te houden. Het kan een extra hulpmiddel zijn het huis optimaal te beveiligen tegen inbrekers en vandalisme. Camerabewaking is tegenwoordig geen luxe meer. Er zijn veel mogelijkheden op dit gebied, van eenvoudige en goedkope systemen tot duurderde, exclusieve camerabewakingssystemen. Tegenwoordig kunnen via de laptop, iphone, ipad en sommige mobiele telefoons bewakingscamera’s beelden opgevraagd worden. Dat maakt het mogelijk dat je op je werk, het toilet of de badkamer constant live beelden kunt bekijken. De meest geavanceerde camerabewakingssystemen kunnen automatisch tegenmaatregelen treffen bij verschillende soorten gevaar (naast inbraak ook bijvoorbeeld aardgaslekkage, brand, overval).

Welke vorm van camerabewaking je nodig hebt, hangt af van de eisen die je zelf of je verzekeraar er aan stelt. In ieder geval moet het alarmsysteem je een gevoel van veiligheid geven, het moet betrouwbaar zijn en het moet makkelijk te bedienen zijn. Wanneer je huis kostbare en waardevolle spullen herbergt, is het raadzaam een specialist te betrekken bij je keuze. Je kunt in principe een keuze maken uit twee systemen: bedrade systemen en draadloze systemen.
  • Draadloze systemen
Het draadloze systeem kan makkelijk in een bestaande woning worden aangelegd. Draadloze systemen kunnen worden onderverdeeld in geïntegreerde systemen (centrale, bediening, sirene en telefoonkiezer in een kast) en systemen waarbij de centrale is losgekoppeld van de bediening en de sirene. Het eerste systeem wordt veel gebruikt in woningen met weinig risico. Het is goedkoper in de aanschaf. Het kastje van tweede, duurdere systeem, wordt meestal in de af te sluiten meterkast of andere veilige plaats gemonteerd, waardoor het voor de inbreker moeilijker wordt om de centrale te vinden.
  • Bedrade systemen
Bedrade alarminstallaties bestaan uit een systeem waarbij alle onderdelen (bedienpaneel, detectoren, sirene, en dergelijke) met een kabel zijn aangesloten op de centrale. Het systeem werkt altijd, je hoeft geen batterijen te vervangen. Deze vorm van camerabewaking wordt aangeraden voor bescherming van veel kostbaarheden. Cameratoezicht voor beveiliging van je huis is toegestaan, maar moet volgens de wet wel worden aangekondigd door middel van een bord of stickers. Het attenderen van het cameratoezicht kan voor veel inbrekers al een hogere drempel geven om in te breken.

Certificaat

Eigenaren en verhuurders en (onder voorwaarden) huurders van woningen ouder dan twee jaar kunnen in aanmerking komen voor het Certificaat Beveiligde Woning. De zogenaamde PKVW- beveiligingsbedrijven (Politiekeurmerk Veilig Wonen bedrijf) verstrekken het certificaat en zij adviseren met betrekking tot het hang- en sluitwerk en andere preventieve maatregelen. Ze zijn door het hele land gevestigd. Via de website van het Politiekeurmerk vind je enkele bedrijven direct in je buurt. Je kunt er ook een check doen om er achter te komen hoe inbraakveilig jouw woning is.Om in aanmerking te komen voor het Certificaat Beveiligde Woning gelden de volgende voorwaarden:
  • Het huis moet beveiligd zijn met goedgekeurd en gecertificeerd hang- en sluitwerk op ramen, deuren en lichtkoepels en eventueel ook op de schuur of garage als deze via een tussendeur toegang geeft tot de woning.
  • De buitendeuren moeten verlicht zijn en zicht geven op degene die voor de deur staat.
  • Elke etage moet voorzien zijn van rookmelders.
Het verkrijgen van het Certificaat Beveiligde Woning heeft voordelen. Natuurlijk beperk je het risico dat er wordt ingebroken, en wel van 50 tot 90 procent. Het geeft een veilig gevoel in en buiten het huis. Veel verzekeraars geven korting op de premies van de inboedelverzekering. Via de brochure ‘ABC voor veilig wonen’ kun je nog meer preventietips vinden om je huis te behoeden voor een inbraak.

Eenvoudige goedkope tips

Een inbreker wil snel de buit binnen halen. Voorkom dat de dief te eenvoudig bij dure spullen komt. Plaats bijvoorbeeld geen laptop bij een raam (die je zo in kunt tikken). Zorg voor hindernissen. Houd bijvoorbeeld alle deuren in huis dicht. Het is voor een inbreker niet aantrekkelijk dat hij meerdere deuren door moet om bij zijn buit te komen. Hoe meer je de entree naar je spullen bemoeilijkt, hoe minder interessant je huis voor de inbreker wordt.

Zet je huis in de schijnwerpers. Veel mensen houden van hun privacy en plaatsen grote heggen, planten of bomen om inkijk zoveel mogelijk te beperken. Maar het is juist de sociale controle die het voor inbrekers moeilijker maakt je voordeur te forceren. Schriklichten jagen eventuele indringers ook meestal direct weg. Schriklichten werken met een zogenaamde detector waarbij het licht aanspringt zodra deze een beweging waarneemt. Je kunt schriklichten ook zo nu en dan laten aanspringen met behulp van een timer. Een dief krijgt er zo minder hoogte van wanneer iemand het huis in en uit gaat en kan zo minder goed inschatten wanneer de kans het grootst is om toe te slaan. Ga ook op verschillende tijdstippen je huis in en uit. Meestal wordt een inbraak voorbereid door het huis een periode in de gaten te houden. Zo ontdekt de inbreker al snel hoe laat hij het beste zijn slag kan slaan, zeker als hij een bepaalde routine ontdekt in het verlaten van het huis. Breng hem in de war door op zoveel mogelijk verschillende tijdtippen in de week en in het weekend in het huis aanwezig te zijn. Als je op vakantie gaat, zorg dan voor een bewoonde indruk. Lees meer hierover in tip #.

Goede belichting

Het is vooral de buitenverlichting waar je inbrekers al snel mee op afstand kunt houden. Kies als het kan voor een buitenlamp met een schemerschakelaar die permanent aan staat als het donker is. Een buitenlamp met bewegingsensor blijkt niet afdoende. Een inbreker staat liever niet in het licht. Hij zal de buitenlamp stuk slaan en bij een lamp met een bewegingssensor zal dit niet snel opvallen. Het valt veel sneller op dat een lamp die altijd aanstaat, opeens plotseling uit is. Kies voor een degelijke, solide buitenlamp met een stevig veiligheidsarmatuur. Hang de lamp zo hoog mogelijk op. De politie adviseert voor een hoogte 2,70 meter te kiezen. Laat het snoer direct uit de muur komen en plaats het armatuur er over heen. Een snoer dat aan de buitenkant bevestigd zit,  is zo doorgeknipt. Houd de begroeiing bij. Het licht moet vanaf de straat te zien zijn. Dieven hebben er alleen maar baat bij als er planten voor staan die het licht wegnemen: ze hebben licht en zijn toch aan de straatkant niet herkenbaar.

Zorg voor voldoende automatische belichting op strategische plekken. Een goede verlichting, ook binnenshuis, jaagt inbrekers weg. Veel licht zorgt er voor dat de inbreker gezien en eventueel herkend kan worden. Een goed verlichte woning schrikt inbrekers en dieven daarom al bij voorbaat af. Er zijn verschillende zogenaamde sensorlampen verkrijgbaar voor bijvoorbeeld de garage, de hal of het trappenhuis en fraaie modellen voor binnenshuis.

Goede sloten

Hang- en sluitwerk voorzien van het logo van SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) voldoet aan hoge eisen. Het aantal sterren geeft een indicatie van de inbraakwerendheid. Twee sterren is zwaar, drie sterren is extra zwaar. Wanneer er een ®-teken achter het logo staat, ben je zeker dat het voldoet aan de nieuwste normen. Met de sloten zijn diverse testen gedaan en in de praktijk is gebleken dat de sloten (mits op de juiste wijze gemonteerd) de kans op een inbraak erg verkleinen. SGK sloten zonder het ®-teken worden tegenwoordig afgekeurd omdat op deze sloten geen inbrekersproef is uitgevoerd. Laat je adviseren, want niet alle sloten zijn geschikt voor alle soorten ondergrond (hout, kunststof, metaal).

De voordeur is meestal voorzien van een oplegslot of een insteekslot. Vervang een slecht slot door een kwaliteitsslot, eventueel aangevuld met een bijzetslot op kniehoogte. In de praktijk blijkt dat dit punt van de deur het tijdens een inbraak het meest te verduren heeft. Denk aan deugdelijk hang- en sluitwerk op ramen, garage- en schuurdeuren en eventuele lichtkoepels.

Tot slot is het natuurlijk wel zaak dat ook alle ramen en deuren daadwerkelijk op slot worden gedraaid. Vergeet daarbij niet het wc-raam of ramen en deuren van de schuur of garage. Een inbreker ziet zijn kans in minder dan een halve minuut en is er binnen drie minuten met de spullen vandoor. Een deur die alleen is dichtgetrokken is voor een inbreker nog makkelijk open te krijgen met bijvoorbeeld een creditcard of hard stukje plastic. Bij een op slot gedraaide deur is dat lastiger en waarschijnlijk voor de inbreker de moeite van het (verder) proberen niet waard.

Laat geen sleutels aan de binnenzijde van sloten zitten. Een inbreker kan het raam inslaan of een gaatje in het kozijn boren en zo toch via de deur binnenkomen. Verstop ook geen sleutels buiten. Een inbreker weet de bekende plaatsen (deurmat, bloempot) zo te vinden. Hang geen label of andere vorm van adres aan een sleutelbos. Bij diefstal of verlies wordt het erg makkelijk voor de vinder om het huis te betreden.

Kluizen

Je kunt je waardevolle spullen verstoppen op de ouderwetse manier, zoals onder het matras of op vreemde plekken zoals in een theepot. Maar inbrekers zijn niet snel van de wijs te brengen, ze onderzoeken de lades in de kinderkamer of tussen het ondergoed. Het is dan ook beter waardevolle papieren en dergelijke in een kluis te bewaren. Een kluis is niet alleen inbraakwerend, maar kan ook deze spullen beschermen tegen brand. Kluizen zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn geldkluizen, privékluizen, wapenkluizen en sleutelkluizen. De kluizen kunnen op verschillende manieren worden afgesloten: elektronisch, mechanisch of met een sleutel. Geldkluizen zijn voorzien van een muntgeld inzetbak.

Voordat je een kluis koopt, is het goed te bedenken wat je er in wilt bewaren. Denk ook aan de waarde van de goederen die je in de kluis wilt opbergen. Hoeveel ruimte is er voor de kluis. Je kunt een kluis namelijk ook bouwen in de muur of in een kast (meubelkluis). Voor grote waardevolle spullen, bijvoorbeeld dure kunstwerken of kostbare apparatuur kun je ook denken aan een ruimte die extra beveiligd wordt. Hier wordt dan een speciale deur geplaatst met een goed slot. Een andere mogelijkheid is grote, kostbare eigendommen te markeren met een zogenaamde DNA-code. Deze code is gekoppeld aan de gegevens van de eigenaar (naam, adres) en de politie kan zo altijd achterhalen van wie ze gestolen zijn. Criminelen hebben hier minder belangstelling voor en zullen de gemarkeerde spullen minder snel stelen. Een andere mogelijkheid voor het bewaren van waardevolle eigendommen is het huren van een kluis bij een bank.

Op vakantie

Tijdens de vakantieperiode wordt zeer veel ingebroken. De moderne inbreker fop je niet meer zo snel met lampen die aan en uit springen met behulp van een timer. Mede dankzij de gezellige sites als Hyves en Facebook, kan de potentiële inbreker al snel alle informatie krijgen die hij nodig heeft om zijn slag te slaan. Naast diefstal kun je tijdens de vakantie ook geconfronteerd worden met andere onveilige situaties in en rond het huis, bijvoorbeeld vernieling of schade door brand, slecht weer of stroomuitval. Je kunt diefstal en andere narigheid zoals zojuist beschreven niet altijd voorkomen, maar met de volgende voorzorgsmaatregelen kun je jezelf al in ieder geval wat leed besparen.
  • Zichtbaarheid
Maak je huis zichtbaar voor je omgeving. Een dief zal niet zo snel een huis kiezen waar hij door de straat openlijk kan worden geobserveerd. Zorg dus voor een goede inkijk en snoei eventueel de heg iets lager. Maak gebruik van een lampje die automatisch licht geeft als het donker wordt. Veel mensen laten hun gordijnen dicht als ze met vakantie gaan. Of de luxaflex gaat een aantal weken naar beneden. Als je ruimschoots voordat je op vakantie gaat alvast enkele dagen achter elkaar de gordijnen dicht laat of de luxaflex naar beneden haalt, zal het voor de inbreker moeilijker in te schatten zijn of je nu wel of niet thuis bent. Etaleer geen dure spullen voor het raam en zorg ervoor dat er ook geen waardevolle spullen in zicht liggen als er toch een nieuwsgierigaard door je ramen naar binnen gluurt. Zet het volume van de telefoon en het antwoordapparaat zo zacht dat het buiten niet te horen is. Inbrekers doen zo soms testen om te zien of je thuis bent.
  • Oppas
Laat iemand die je vertrouwt regelmatig je huis bezoeken om de post weg te halen, de planten water te geven en je huisdier eten te geven. Als je goed contact hebt met je buren, kun je die vragen om ook af en toe je gordijnen open en dicht te doen of het zonneluifel af en toe op en neer te doen.
  • Toegang en beveiliging
Natuurlijk loop je nog eens goed na of al je ramen en deuren goed zijn afgesloten. Leg alle waardevolle spullen op plaats waar de inbreker het niet kan verwachten. Maak eventueel kopieën van creditcards, paspoorten en andere waardevolle zaken. Maak een lijst van de waardevolle spullen die je bezit en als je er tijd en gelegenheid voor hebt: maak er ook een foto van. Mocht er zijn ingebroken, dan heb je foto’s voor de politie.

Rookmelders

Bij de beveiliging van een huis denk je in eerste instantie aan inbraakpreventie, maar brandpreventie is ook een belangrijke beveiliging. Jaarlijks overlijden er mensen aan de gevolgen van brand. Deze brand had voorkomen kunnen worden door een eenvoudige rookmelder. Een rookmelder gaat af zodra er in de luchtsamenstelling rookdeeltjes worden waargenomen. Er is dan vaak nog geen brand. De melder maakt je echter wel direct alert op brandgevaar, waardoor je alle tijd krijgt het huis op tijd te verlaten. Een rookmelder is geen brandmelder. Een brandmelder gaat pas af als het in aanraking komt met vuur. Dan is het al te laat.

In een flat of bungalow is de meest strategische plek voor het plaatsen van een rookmelder in de hal of de gang. In een woning met twee of drie bouwlagen zijn meerdere rookmelders gewenst: een op de begane grond, een op de overloop op de eerste verdieping en een op de overloop op de tweede verdieping. Is de gang vrij lang, overweeg dan de plaatsing van twee melders. Hang de rookmelder zoveel mogelijk in het midden van het plafond, met een afstand van minimaal een halve meter van de wanden af. Is het niet mogelijk om de rookmelder aan het plafond te bevestigen, kies dan voor plaatsing aan de wand met een afstand van 15 centimeter van het plafond. Ontwijk plaatsen met een sterke luchtstroom (bijvoorbeeld de radiator of een luchtrooster). Rookmelders reageren op zwevende deeltjes dus ook waterdamp of stof.

Rookmelders werken op batterijen. Let op de houdbaarheidsduur van de batterijen. Hoewel bijna alle rookmelders werken met een waarschuwingspiep systeem als de batterijen leeg zijn, is het toch nuttig om de melder elke maand te testen. Lees hiervoor de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de rookmelder. Reinig rookmelders minstens een keer per jaar met een stofzuiger.

Tips & Reacties

Deel je eigen tip over beveiliging huis

En maak kans op een cadeaubon ter waarde van € 25!